BEYŞEHİR-Konyalılar Dernekleri Birliği Federasyonu (KONFED) Genel Başkanı Mehmet Aydoğan, Hükümetin de destek verdiği ‘şehirden köye dönüş’ projesini Beyşehir ilçesine bağlı Gönen Köyü’nde başlattıklarını belirterek, “Biz hem ulusal, hem uluslar arası boyutta Hükümetin şehirden göç projesinin mimarıyız. Ama devlet ya da atadığı insanlar yeteri kadar bu projeye sahip çıkmıyor”dedi.
Aydoğan, kış etkinlikleri kapsamında geldiği Gönen Köyü’nde yaptığı açıklamada, sivil toplum kuruluşları olarak İzmir ile Konya arasında bir köprü kurmak amacıyla başlattıkları çalışmaların meyvesini almaya başladıklarını belirterek, “1990 yılında kendi köyümüze üç otobüs dolusu insanı getirerek pilav şenlikleri adı altında etkinlikler başlattık. Bu etkinlikler tüm bölgeye örnek oldu ve giderek yaygınlaştı. Şimdi bu etkinliklerin kış mevsiminde de geliştirilerek yaygınlaşması için hafta sonu Gönen Köyü’nde örnek bir çalışma yaptık”dedi.
“ŞEHİRDEN KÖYE DÖNÜŞ” PROJESİ…
Bu etkinlikler çerçevesinde, uzun yıllardır ayrı kaldıkları ata topraklarına gelen gurbetçi köylülerin yeniden memleketlerinin güzelliklerini keşfetmeye başladığını dile getiren Aydoğan, “En azından emekli olan insanlarımızın tekrar köye dönüşünü sağlamaya başladık. Aslında, bu, devletimizin de desteklediği ‘şehirlerden köylere tekrar göçün’ de projesi idi. Türkiye’de, Gönen Köyü bu projenin en güzel örneklerinden birisini sergiledi. 30 yıllık bu serüveni biz başlattık. İşte devletin de buna sahip çıkması gerekiyor. Her şeyi devletten bekleyen değil, taşın altına insanların da elini koyması lazım. Çünkü, insanlar taşın altına elini koymazsa, bir katkısı olmazsa, devletin tamamen yaptığı hizmetin hiçbir kıymeti bilinmiyor. Onları zamanla yıkıp döküyorlar. Ama insanların katkısı olduğu zaman, kendi ceplerinden, bütçesinden bir şeyler konduğu zaman kıymet biliniyor, yapılanlar da korunuyor. Devletimizin öngördüğü bu projeye Gönen Köyü olarak sahip çıktık. Şimdi köyümüzde insanlarımız gelip yeniden evler inşa etmeye başladılar, evi olanlar bakımını onarımını yaparak köyü daha modern hale getirdiler. Öncülüğünü başlattığımız şenlikleri şimdi tüm çevre kasaba ve köyler yapıyor. Ne oluyor, insanlar sıla-i rahim yapıyor, geçmişlerini atalarını, geleneklerini unutmuyor. Ve nihayetinde köylerine sahip çıkıyorlar. İşte emekli olanlarımız da köye dönerse, buraların altyapısı, suyu, elektriği, kanalizasyonu, yolu yapılırsa, çevresi güzelleşirse insanlarda yeniden ata topraklarına bir özlem başlar, artık şehirden köyüne göç eder hale gelir. Bunlar, olmazsa bu köyler sahipsiz,ilgisiz kalır. İşte biz devletin bu projesine köylümüzün de katkısını sağlayarak önemli projeler gerçekleştirdik. Hayvancılık projeleri başlattık, gelecekte bunların etinin sütünün değerlendirileceği tesisler hayata geçmeye başlayacak. Burada tarımcılığın da gelişmesiyle küçük bir değirmen kurup, insanların kendi ununu öğütüp ekmeğini yapacağı imkanlar sağlamayı düşünüyoruz.Burada üretilen ürünlerden marmelatlar, reçeller yapmayı planlıyoruz.”dedi.
“DEVLETİ DE YANIMIZDA GÖRMEK İSTİYORUZ”
Mehmet Aydoğan, hükümetin de desteklediği şehirden köye göç projesinin mimarları olmalarına rağmen, burada devletin kendilerine yeteri kadar sahip çıkmadığından da yakınarak, şunları kaydetti:
“Köyümüzde yıkılması gereken 40-50 kadar eski ev vardı. Yakın zaman öncesinde, bu evleri yıkarak buradan çıkan taşları yollarımızın onarımında kullandık. Kütahya’dan gelen ustalar, eski evlerden çıkan taşları yollarımıza döşedi. Yollarımızı yaklaşık 7-8 bin metresini devletimizden bir lira almadan yaptık. Köylümüzde bugüne kadar yapılan tüm hizmetleri vatandaşlarımız kendi imkanlarıyla yaparken, devletten bir kuruş para talep etmedik. Ama, diyoruz ki, yollarımızda 5-6 bin metrelik bir eksiğimiz kaldı. Bunu da devletimizin gülen yüzünü bir kez de yanımızda görmek suretiyle yetkililerimizin desteğiyle yapılması ricasında bulunduk. Bu konuda, 30 bin lirayı toplayıp vereceğimizi taahhüt etmemize rağmen 2 bin metrelik taşın hesabı yapılırsa, şehirden köye göç projesi konusunda devletin gülen yüzü nasıl olacak? Ya burada hükümet söylediğini yapmıyor, yahut da atadığı insanlar bu projenin arkasında durmuyor. Biz devletin gerçek gülen yüzünü görmek istiyoruz.
Türkiye’nin örnek projesini hayata geçirmek için çabalayan Gönen Köyü’ne önce buranın en üst düzeydeki insanlarının sahip çıkması lazım, gidip savunması lazım, “Türkiye’de örnek bir köy yaratıyorlar’ demesi lazım.
Bu konudaki beklentilerimize cevap verilmediği takdirde, Konya Valimizle, il genel meclisi başkanımızla, il özel idaresi yetkililerimizle görüşmeler yapacağız. Gerekirse, Konya’da basın toplantısı düzenleyip konuyu Başbakanımıza kadar duyurmayı planlıyoruz.”